Försäkra din elbil
Vi har laddat Nissan Försäkring med viktiga tekniska komponenter anpassat till 100 % eldrivna bilar som Nissan Leaf och Nissan e-NV200.
Fördelar med Nissan Försäkring
Vi tycker att laddbilen förtjänar en försäkring som är anpassad efter den elektrifierade bilens alla komponenter och det har vi redan tänkt på. Därför har vi utökat ordinarie försäkring och anpassat villkoren till dagens el- och hybridbilar.
- Gäller för hela högvoltssystemet, från bilens laddkontakt och in i bilen.
- Bilbärgning till närmsta laddningsstation om du får driftstopp på grund av urladdat batteri.
- Maskinskadeförsäkringen gäller för personbil som är högst 10 år gammal eller gått max 15 000 mil.
Skyddet ingår om du har minst halvförsäkring.
Elkomponenter som försäkringen täcker
- Batteri för drivning av el- och hybridbilar (ej lågvoltbatteri)
- Högvoltsövervakning
- Kylsystem för högvoltsbatteri inkl. givare
- Strömväxlare
- Växelriktare (inverter)
- Högvoltskablage inkl. bilens laddkontaktdon (ej laddkabel)
- Ombordsbatteriladdare
- Spänningsomvandlare (konverter)
- System för energiåtervinning
I försäkringsvillkoren kan du läsa mer om hur försäkringen gäller.
Om batteriet går sönder
Det är ovanligt att batteriet går sönder, men om de ändå skulle göra det lämnar tillverkaren goda garantier på detta och man behöver sällan byta hela batteriet. Vi anlitar bara auktoriserade Nissan-verkstäder som har utbildade högvoltstekniker som följer säkerhetsreglerna för bilar med starkström.
Minimal stöldrisk
Att stjäla och demontera ett batteri är väldigt svårt, blir det inbrott i en elbil så är tjuven ofta ute efter något annat än batteriet. Lämna inte något kvar i bilen – töm bilen själv, innan tjuven gör det!
När du laddar elbilen hemma
Om du har en laddbox, laddningsstolpe monterad vid din bostad bör du kontrollera hur din villaförsäkring gäller vid stöld eller annan skada, dessa går inte på bilens försäkring. Laddkabeln går inte heller på bilens försäkring.
Räckvidd och laddning
Räckvidd elbil
Du behöver inte drabbas av räckviddsångest, här får du några tips på hur du kan påverka räckvidden.
Påverka räckvidden
Dom flesta elbilarna är utrustad med regenerativ bromsning det innebär det att batteriet laddas automatiskt när du släpper gasen och rullar i nedförsbacke eller mot ett rödljus.
- Lugn körstil - planera inbromsningar och utnyttja regenerativ bromsning
- Frirulla i nedförsbackar - elbilen rullar väldigt långt i jämförelse med en fossildriven bil som motorbromsar när man släpper gasen.
- Hastigheten påverkar räckvidden - Sänk hastigheten en aning och du får en längre räckvidd
- Däcktrycket påverkar räckvidden - kontrollera däcktrycket ofta
- Utetemperaturen påverkar, när det är kallare ute blir räckvidden kortare. Bilen mår bättre av att parkeras inomhus på vintern. Elen behövs för att hålla batterierna varma.
- Förvärm klimatanläggningen - för att slippa ha full effekt på kupéanläggning under färd.
Ladda din elbil
Tänk att du kan ladda tryggt hemma och slipper omvägen till macken.
Vänta inte med att ladda tills du har 5 % kvar i batteriet. Planera in det när du har ungefär 20 % kvar, då blir även stoppet för att ladda bilen kortare. Vid en snabbladdning laddas batteriet upp till 80% mellan 30-60 minuter. Tänk på att det tar längre tid att ladda ett kallt batteri.
Laddbox hemma
Bor du i villa kan en elektriker installera ett vägguttag, trefasuttag eller laddbox. Laddboxen kan på ett säkrare sätt leverera högre strömstyrkor till bilen. Laddning av eldrivna bilar innebär en ökad belastning på din elanläggning. Be en elektriker se över om din anläggning klarar belastningen.
Läs fler tips om laddning hemma på Elsäkerhetsverket.
Skattereduktion för grön teknik
Som privatperson kan du få en skattereduktion för kostnaden och material via Skatteverkets skattereduktion för grön teknik (högst 50 000 kr per person/år).
Läs mer om skattereduktion för grön teknik hos skatteverket.
Offentliga laddplatser
Om du bor i lägenhet och inte har egen parkeringsplats med laddbox men ändå vill ha en fulladdad bil på morgonen behöver du hitta en parkeringsplats med laddmöjlighet. Enklast är att googla efter offentliga laddplatser på den ort du befinner dig.
Ta reda på hur det funkar där du vill ladda. Man kan behöva olika laddkort och bolagen som äger laddstolpen tar ibland betalt per laddad kilowattimme medans andra tar betalt per laddad minut, vilket kan göra det svårt att jämföra priset.
Det är inte speciellt svårt att hitta en laddstolpe på gatan, i parkeringshus eller vid shoppingcenter men här har olika kommuner valt olika vägar att gå. Kontrollera alltid om du förväntas betala parkeringskostnader så du slipper onödiga parkeringsböter.
Ladda på väg
Om du planerar en längre resa kan det vara klokt att planera resvägen med hänsyn till var du kan ladda din bil och planera in laddfika och laddlunch på vägen.
Här hittar du några sajter där du kan hitta laddställen och planera din resa.
A Better Routeplanner
Uppladdning
PlugShare
Vi önskar dig en trevlig resa!